CHSL SSC

SSC CHSL Previous year Paper 4 July 2019

SSc CHSL Previous year Paper 4 July 2019

SSc CHSL Previous year Paper 4 July 2019
SSc CHSL Previous year Paper 4 July 2019

SSc CHSL Previous year Paper 4 July 2019

SSc CHSL Previous year Paper 4 July 2019

Q1 . MEAGRE

  1. plentiful
  2. scarce
  3. common
  4. minor

Answer: plentiful

Q2. Select the most appropriate word for the group of words.

That which cannot be heard

  1. incorrigible
  2. inaudible
  3. invisible
  4. incredible

Answer: inaudible

Q3. Fill in the blank with the most appropriate word.

She kept her clothes neatly arranged in the ______ .

  1. wardrobe
  2. godown
  3. warehouse
  4. larder

Answer: wardrobe

Q4. Select the wrongly spelt word.

  1. affluence
  2. attendance
  3. affiliate
  4. alliance

Answer: affilate

Q5. Identify the segment which contains the grammatical error.

The number of visitors at the fair were much larger than expected.

  1. The number of
  2. visitors at the fair
  3. were much larger
  4. than expected

Answer: were much larger

[*Free] SSC CHSL 2017-18 (Hindi) [*Free] Download
[*Free] SSC CHSL & Railway 2018-19 (Hindi) [*Free] Download
[*Free] General Science For SSC/Railway/NDA/SI/CPO [*Free] Download
[*Free] SSC CHSL 2016 Question Paper [*Free] Download
[*Free] For more Free Book [*Free] Click Here

Q6. Select the most appropriate synonym of the given word.

SANE

  1. foolish
  2. crazy
  3. sensible
  4. sensitive

Answer: sensible

Q7. Given below are four jumbled sentences. Out of the given pick the one that gives their correct order.

  1. Children are the most adversely affected.
  2. Their eyesight goes weak from their very childhood.
  3. Watching television continuously is very harmful for the eyes.
  4. This debilitating effect on eyes results in severe headaches as well.
  5. ACBD
  6. CABD
  7. CBDA
  8. ABDC

Answer: CABD

Q8. Select the most appropriate indirect form of the given sentence.

She said, “Deepak slipped when he was trying to skate.”

  1. She said that Deepak was slipping when he was trying to skate.
  2. She said that Deepak has slipped when he was trying to skate.
  3. She said that Deepak slipped when he was trying to skate.
  4. She said that Deepak had slipped when he was trying to skate.

Answer: She said that Deepak slipped when he was trying to skate.

Q9. Fill in the blank with the most appropriate word.

The old man has lost his memory. He is suffering from ______ .

  1. acacia
  2. anaesthesia
  3. amnesia
  4. ambrosia

Answer: ambrosia

Q10. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

GREEN THUMB

  1. to have talent in painting
  2. to have talent in gardening
  3. to be envious
  4. to be angry

Answer: to have talent in gardening

Q11. Select the most appropriate passive form of the given sentence.

How much monthly rent did you pay for the house?

  1. How much monthly rent was being paid for the house?
  2. How much monthly rent was paid for the house?
  3. How much monthly rent is being paid for the house?
  4. How much monthly rent is paid for the house?

Answer:  How much monthly rent is paid for the house?

Q12. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.

Those who have not received the invitation he should leave.

  1. they should leave
  2. should leave
  3. he should be leaving
  4. No substitution

Answer: they should leave

Direction 13 to 17: Comprehension: In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

Q13. Select the most appropriate option to fill in blank number 1

  1. plot
  2. style
  3. ending
  4. title

Answer: plot

Q14. Select the most appropriate option to fill in blank number 2

  1. those
  2. that
  3. these
  4. whose

Answer: that

Q15. Select the most appropriate option to fill in blank number 3

  1. realistic
  2. sarcastic
  3. artistic
  4. exotic

Answer: realistic

Q16. Select the most appropriate option to fill in blank number 4

  1. from
  2. to
  3. on
  4. by

Answer: to

Q17. Select the most appropriate option to fill in blank number 5

  1. were
  2. is
  3. are
  4. was

Answer: is

Q18. Given below are four jumbled sentences. Out of the given  pick the one that gives their correct order.

  1. They have no mind of their own.
  2. It is misleading to imagine that computers can think like hum.
  3. However, they make it possible for people to accumulate thoughts.
  4. They cannot do so.
  5. BDAC
  6. ABCD
  7. BACD
  8. ACBD

Answer:  BDAC

Q19. Select the most appropriate antonym of the given word.

URBAN

  1. casual
  2. alien
  3. modern
  4. rural

Answer:   rural

Q20. Identify the segment which contains the grammatical error.

The soldiers had no choice when to obey the commander.

  1. the commander
  2. The soldiers
  3. when to obey
  4. had no choice

Answer: had no choice

Q21. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

HEAD IN THE CLOUDS

  1. to daydream
  2. to be very tall
  3. to feel giddy
  4. to be very lazy

Answer: to daydream

Q22. Select the most appropriate synonym of the given word.

CANDID

  1. cruel
  2. frank
  3. sweet
  4. arrogant

Answer: frank

Q23. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.

No other man in the city is as rich than he is.

  1. as rich as he
  2. No substitution
  3. more richer than he
  4. so much rich as he

Answer: as rich as he

Q24. Select the correctly spelt word.

  1. guilty
  2. genuine
  3. general
  4. generus

Answer: genuine

Q25. Select the most appropriate word for the group of words.

A remedy for all diseases

  1. antibiotic
  2. panacea
  3. Antidote
  4. patent

Answer: panacea

Q26. If ‘TRANSFER’ is coded as ‘2018114196518’, then how will ‘INCLUDED’ be coded as in that language?

  1. 91431221454
  2. 18231220454
  3. 91331121454
  4. 81431222353

Answer: 91431221454

Q27. In a code language, COLD is written as ALHY. How will IRON be written in the same language?

  1. GPKI
  2. GUKI
  3. FOKI
  4. GOKI

Answer: GOKI

Q28. Two years ago a man was six times as old as his son. In 18 years, he will be twice as old as his son. What are their present ages of the man and his son?

  1. 32 and 13 years
  2. 32 and 7 years
  3. 34 and 9 years
  4. 34 and 7 years

Answer: 32 and 7 years

Q29. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?

14 + 4 ÷ 5 – 18 × 2 = 25

  1. × and +
  2. × and –
  3. × and ÷
  4. ÷ and +

Answer: × and ÷

Q30. If ‘E’ is coded as ‘5’ and ‘PEN’ is coded as ’35’ then how will ‘PAGE’ be coded?

  1. 36
  2. 29
  3. 27
  4. 28

Answer: 29

Q31. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.

U _ _ R P K Q _ U K D _ P K _ R _ K D R _ K _ R

  1. KDRRQPPR
  2. KQPRQUPQ
  3. KDRRUURQ
  4. KDRRQUPQ

Answer: KDRRQUPQ

Q32. Select the correct alternative to indicate the arrangement of the following phrases in a logical and meaningful order.

  1. World
  2. Mumbai
  3. Gateway of India
  4. Asia
  5. Maharashtra
  6. India
  7. 3, 2, 5, 4, 6, 1
  8. 3, 2, 5, 6, 1, 4
  9. 3, 2, 5, 6, 4, 1
  10. 3, 2, 6, 5, 4, 1

Answer: 3, 2, 5, 6, 4, 1

About the author

HIMANSHU RANE

Leave a Comment

error: Content is protected !!